RESEPI UDANG GORENG BEREMPAH
.
Bahan-bahan:
Udang harimau (500g)
Bawang merah (4 ulas)
Bawang putih (2 ulas)
Bawang besar dicincang (1 biji)
Serai dipotong nipis (1/2 batang)
Daun kari (1 tangkai)
Ketumbar (1 sudu)
Serbuk cili (1 sudu)
Serbuk jintan manis (1/2 sudu)
Serbuk kunyit (1/2 sudu)
Serbuk jintan putih (1/2 sudu)
Gula (sikit je kalau perlu)
Garam (secukup rasa)
Cara:
Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih. Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.
Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, gula. Perap 1/2 jam.
Goreng daun kari hingga naik bau.
Masukkan bawang besar dan biar hingga layu.
Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.
Kredit : Resepi Kampung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan