Resepi Pucuk Paku Goreng Belacan...
😋

Pastikan anda memilih pucuk paku yang segar..Macam mana nak tahu pucuk paku yang segar???Mula-mula tengok daun...pastu cuba patahkan..heheheh...Kalau lendut tu konpem tak segar 

Bahan-bahan yang perlu ada :
Seikat pucuk paku
6 biji cili padi (tumbuk)
Segenggam ikan bilis (tumbuk manja-manja aje)
Bawang merah 5 ulas (tumbuk)
Bawang putih 3 ulas (tumbuk)
Belacan 1 inci (tumbuk)
2 sudu besar minyak untuk menumis
Garam dan gula
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang serta belacan.
Lepas tumisan naik bau,masukkan cili padi dan seterusnya masukkan pucuk paku.
Kacau sebati,perasakan..maka siaplah!:)
Seikat pucuk paku
6 biji cili padi (tumbuk)
Segenggam ikan bilis (tumbuk manja-manja aje)
Bawang merah 5 ulas (tumbuk)
Bawang putih 3 ulas (tumbuk)
Belacan 1 inci (tumbuk)
2 sudu besar minyak untuk menumis
Garam dan gula
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang serta belacan.
Lepas tumisan naik bau,masukkan cili padi dan seterusnya masukkan pucuk paku.
Kacau sebati,perasakan..maka siaplah!:)
TIPS dari saya : Pastikan anda jangan menggoreng pucuk paku goreng belacan ini terlalu lama...Kalau terlalu "Overcook" nanti tak sedap...
Kredit : Resepi Kampung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan